NIEUWS: Preventie agressie op het werk

Ook medewerkers in het Sint-Franciscusziekenhuis hebben te maken met agressie op het werk

Agressie is een fenomeen waarmee vrijwel alle afdelingen van een ziekenhuis worden geconfronteerd. Uit een recente personeelsbevraging leren we dat 1 op de 3 medewerkers wel eens geconfronteerd wordt met een agressie incident?

 Vooral medewerkers van de dienst spoedgevallen met daarnaast  de geriatrische  en psychiatrische afdelingen zijn het grootste slachtoffer van verbaal en/of fysiek geweld. Ook de medewerkers aan het onthaal zitten vaak in de vuurlinie.

Een ziekenhuisopname brengt voor vele mensen, patiënten en/of familie hoge emoties met zich mee: onzekerheid, angst zijn regelmatige triggers tot verbaal en fysiek geweld . Daarnaast  kan agressie ook vanuit een ziektebeeld voortkomen.

Maatregelen:
Op de eerste plaats werken we aan preventieve maatregelen. Een positieve omkadering waarin mensen zich veilig voelen, zorgt voor rust. Een klantvriendelijke attitude van onze werknemers is een sterk punt voor SFZ als regionaal ziekenhuis.  In de accommodatie werd veel aandacht besteed aan een uitnodigende en rustgevende omkadering. Architectonisch werden  een aantal nodige maatregelen getroffen: veiligheidsdeuren, het gebruik van badges, codesloten, installeren van 54 camera's, gebruik van  paniekzenders…
Ook op vlak van opleiding en training werd in samenwerking met de politie van Heusden-Zolder de voorbije jaren stevig geïnvesteerd.  Enkele afgevaardigde politiemedewerkers hebben samen met de korpschef een reeks workshops gegeven aan de medewerkers van SFZ. Een 10% vrijgestelde medewerker geeft opleiding over het omgaan met agressie en organiseert  regelmatig ' testcases' ,  zorgde voor een ondersteunende film over de praktische aanpak.

De aanwezigheid van stewards en een uitgewerkte flowchart is een ondersteuning voor de medewerkers op de werkvloer.

Agressie heeft vaak een diepe impact op medewerkers. Om deze reden is er ook gedacht aan nazorg om medewerkers mede te ondersteunen

Eenduidige antwoorden zijn er niet. De vaste werkgroep ' agressie' olv van onze preventie-adviseur zoekt voortdurend naar verbeteringen.

SFZ  is een regionaal ziekenhuis.  Met de slagzin 'zorg aan jouw zijde' willen wij de warme en persoonlijke veilige zorg naar onze patiënten maar ook onze medewerkers toe benadrukken.

Dat we kwalitatieve en veilige zorg ernstig nemen, bewijst de externe controle door het Internationaal Qmentum-kwaliteitslabel door het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de zorginstelling (NIAZ).

Met deze accreditering geven we een krachtig signaal aan patiënten en verwijzers : het SFZ is een veilig en goed
georganiseerd ziekenhuis voortdurend op zoek naar verbetering
van de geleverde zorgen, ook in moeilijke omstandigheden als het omgaan met agressie

 

Bekijk het VTM nieuwsbericht van 25.07:

https://nieuws.vtm.be/vtm-nieuws/binnenland/1-op-8-krijgt-op-werk-te-maken-met-agressie