Navigeer

Prenatale kinesitherapie & babymassage

Prenatale kinesitherapie

In samenwerking met de kraamafdeling organiseert de dienst revalidatie infosessies ter voorbereiding op de bevalling.

De vroedvrouw informeert je in 2 sessies over het verloop van arbeid tot de bevalling. Tijdens de 3 kinesitherapiesessies krijg je praktische info over:

  • de verschillende aspecten van de zwangerschap
  • de bevalling
  • de postnatale periode

De sessies worden gegeven door Kathy Dupon, gespecialiseerd in de perinatale kinesitherapie.
 

Aanmelden

Inschrijven kan via e-mail: vroedvrouw@sfz.be
Vermeld je naam, telefoonnummer, geboortedatum en de gewenste reeks.
 

Frequentie, data en uren

De lessen gaan door op de dienst revalidatie en worden in groepen van maximum 10 koppels gegeven.

De data van de infosessies vinden jullie hier.

Programma

  • In de eerste sessie wordt er gewerkt rond preventie. Hoe kan ik ongemakken als gevolg van mijn zwangerschap aanpakken? Bekken- en rugpijn, urineverlies, slechte bloedsomloop en andere klachten worden er besproken. De les wordt afgesloten met een relaxerende buikmassage.
  • Tijdens de tweede sessie ligt de focus op de arbeid. Hoe vang ik de weeën op? Welke ontspanningstechnieken kunnen wij toepassen? Hoe moet ik ademen? Wat kan mijn partner doen? Deze les wordt afgesloten met een relaxerende rugmassage.
  • Tot slot gaan we in de laatste les perstechnieken aanleren. De koppels krijgen de mogelijkheid om dit op de verlostafel te oefenen. De postnatale periode, het herstel van de bekkenbodem en de algemene stabiliteit worden toegelicht. Verder bespreken we wanneer we terug kunnen sporten en wat er verder belangrijk is in deze herstelperiode. Tot slot vertellen we meer over babymassage, de ontwikkeling van de baby, het belang van het kruipen en andere handige tips en weetjes.

Het is de bedoeling om je partner bij heel het gebeuren te betrekken.
 

Praktische afspraken

  • Draag comfortabele kledij en breng een badhanddoek en een kussen mee.
  • Je meldt je aan je via de kiosk met de identiteitskaart van de zwangere.
     

Contact

Bij vragen kan je telefonisch contact opnemen met de vroedvrouw tijdens de kantooruren via het volgende telefoonnummer: 011 71 53 10.

Babymassage 

Babymassage is een leuke manier om met baby’s te spelen en te communiceren. Het bevordert tevens de band tussen ouder en kind (= hechting). De motorische ontwikkeling wordt eveneens gestimuleerd en, wanneer ze last hebben van krampjes of een moeilijke spijsvertering/darmtransit, kan babymassage ook verlichtend werken. Bovendien brengt het ontspanning, waardoor de baby’s na de massage beter en langer slapen. Door de massage wordt ook de lichaamstaal gestimuleerd, waardoor baby’s expressiever worden.

kathy dupont

De sessies worden gegeven door Kathy Dupon, kinesitherapeute.

Aanmelden

Je kiest één datum en neemt dan telefonisch contact op met de receptie van het ziekenhuis via telefoonnummer 011 71 55 55. Je schrijft in op naam van de mama van de baby.
 

Programma

Hebben jullie interesse om te leren hoe je baby te masseren, kom dan zeker langs in het ziekenhuis en volg een sessie mee. Jullie leren in één les hoe jullie je baby kunnen masseren en hoe je spelenderwijs zijn/haar ontwikkeling kan prikkelen. Jullie baby moet wel minstens een 6-tal weken oud zijn.

Willen jullie eerst wat van de sfeer proeven, dan vind je hier een filmpje.
 

Frequentie, data en uren

Babymassage vindt plaats elke eerste vrijdag van de maand om 10u00 in het ziekenhuis.
Jullie worden verwacht aan het onthaal.