Sint-Franciscusziekenhuis lanceert waakmanden voor naasten die waken

In het Sint-Franciscusziekenhuis vinden we totaalzorg voor de patiënt van groot belang. Naast een uitstekende medische behandeling willen we onze patiënten ook ondersteuning bieden op andere vlakken. Ons Palliatief Support Team staat daarom elke dag klaar om palliatieve patiënten en hun naasten bij te staan door hen te adviseren en te ondersteunen op zowel fysiek, psychisch, sociaal als spiritueel vlak. Naar aanleiding van de Dag van de Palliatieve zorg lanceert het Sint-Franciscusziekenhuis waakmanden en deurhangers om palliatieve patiënten en hun naasten nog beter te ondersteunen.

Multidisciplinair team staat klaar voor alle palliatieve patiënten
Het Palliatief Support Team (PST) van het Sint-Franciscusziekenhuis is een multidisciplinair team dat in gesprek gaat met de patiënt en/of familie en daarbij een verkenning doet van hun zorgnoden. Op basis hiervan wordt steeds bekeken we hier best op kunnen inspelen en welke discipline(s) hiervoor het meest aangewezen is/zijn. We kiezen steeds voor een persoonlijke aanpak die het best past bij noden de patiënt.

Ondersteunen van naasten van een palliatief patiënt
Bij palliatieve en zeker terminale patiënten is ook de zorg voor naasten onontbeerlijk. Vanuit de noden van deze naasten stelde het Palliatief Support Team van het Sint-Franciscusziekenhuis een waakmand samen. Deze mand is bedoeld om naasten, die waken bij een terminale patiënt, te ondersteunen. Zo zitten er in de mand een aantal tastbare handvaten die helpen om een gesprek op gang te brengen en zo in te spelen op rouwverwerking. Daarnaast zitten er ook nog een aantal extra's in zoals chocolade en soep om de tijd van het waken bij een naaste zo aangenaam mogelijk te maken.

Achter elke deur gaat een verhaal schuil
Naast de waakmanden lanceert het Sint-Franciscusziekenhuis deze week ook speciale attentiekaartjes. Dit zijn deurhangers die aan de deur van terminale patiënten worden gehangen. Zo kan iedereen (poetsdienst, kinesist, maaltijdbevraging, …) die er langsgaat op een subtiele manier attent gemaakt worden op de situatie die zich achter de deur afspeelt en er zo rekening mee houden in hun handelingen en gesprekken met de patiënten en zijn/haar naasten.