Navigeer

Operatiekwartier

Het Operatiekwartier bevindt zich op de eerste verdieping (C-blok) samen met de heelkundige afdelingen, Heelkunde 1, Heelkunde 2 en het Dagziekenhuis. De afdeling Sterilisatie is direct verbonden met het Operatiekwartier om een optimale samenwerking te bevorderen. Voor de andere afdelingen zijn er meerdere liften beschikbaar om een snelle verbinding met het Operatiekwartier te verzekeren.

Het Operatiekwartier bestaat uit zes zalen binnen de muren van het Operatiekwartier en één lokale ingrepenzaal op het Dagziekenhuis. Vijf zalen in het Operatiekwartier zijn volledig gedigitaliseerd, drie hiervan zijn voorzien van buitenlicht waardoor het aangenaam werken is.

De Recovery beschikt over twee pediatrieboxen waar kinderen afzonderlijk van de volwassenen kunnen ontwaken. Daarnaast zijn er nog 10 plaatsen beschikbaar voor de andere patiënten. In de ombedding bevindt zich één prikbox, waar patiënten opgevangen worden voor het uitvoeren van cardioversies, plaatsen van diepe veneuze katheters, prikken van locoregionale verdoving, e.d. … .
De overige 4 posities bieden plaats voor de preoperatieve voorbereiding van operatiepatiënten.

In ons Operatiekwartier is een verpleegkundige equipe van een 55-tal mensen werkzaam: verpleegkundigen, logistieke medewerkers, secretaresse, materiaalmeesters, … zij staan elke dag klaar om iedere patiënt die naar het Operatiekwartier komt, op een persoonlijke manier te bejegenen.

Met deze equipe werken de anesthesisten en chirurgen nauw samen. Zij zorgen voor de medische opvang van de patiënt. De anesthesisten staan in voor de verdoving bij de ingreep of behandeling: een lokale of algemene verdoving wordt door hen vakkundig verzorgd en opgevolgd.

De chirurgen werkzaam in Operatiekwartier zijn van verschillende disciplines: orthopedie, abdominale heelkunde, urologie, vasculaire heelkunde, plastische heelkunde, gynaecologie, neus-keel-oren, stomatologie, neurochirurgie, oftalmologie, narcodontie. Ook de artsen van gastro-enterologie en cardiologie komen naar het Operatiekwartier om behandelingen uit te voeren die onder verdoving van een anesthesist gebeuren.

Het programma dat we dagelijks afwerken bestaat uit geplande maar ook urgente ingrepen van patiënten die zich aanmelden via de dienst Spoedgevallen. Dit maakt dat we als acuut ziekenhuis erg flexibel zijn met de planning van onze patiënten.

In heel het proces binnen ons Operatiekwartier werken we met een Checklijst Veilige Heelkunde. Dit is een lijst van handelingen en aandachtspunten die meermaals, door alle betrokken partijen – chirurg, anesthesist en verpleegkundigen – nagekeken en bevraagd wordt. Op deze manier sluiten we fouten of vergissingen, die mogelijk zijn in deze complexe organisatie, zoveel mogelijk uit. Op deze manier voldoen we aan de eisen van de overheid en accreditatie.

OK

Wanneer je als bezoeker naar het Operatiekwartier komt, dien je je te houden aan de kledijvoorschriften binnen onze dienst.

  • Ouder/begeleider van een patiënt: dan krijg je een groene overschort en een witte muts die je haren samenhoudt. Als je schoenen erg bevuild zijn, dien je overschoenen te dragen.
  • Bezoeker: blijf je langer dan een half uur in een OK-zaal, dan dien je je volledig om te kleden en een OP-pakje, een muts en speciaal schoeisel aan te doen.

Voor een bezoek aan het Operatiekwartier, dien je steeds op vooraf een afspraak te maken met de arts via het secretariaat van het Operatiekwartier, tel 011 71 55 70. 

Voor de opvang van kinderen die een ingreep moeten ondergaan is er een heel aangepast traject, op kindermaat. Hierover vind je meer informatie binnen de deelwebsite van dienst Kind- en Jeugdgeneeskunde.

Het Operatiekwartier is een erg gesloten en weinig toegankelijke afdeling omwille van de hoge hygiënische eisen die gesteld worden. Voor de patiëntveiligheid en –kwaliteit te kunnen garanderen, vragen we dan ook het nodige begrip hiervoor.
 

Deze afdeling werkt met geen specifieke patiëntenverenigingen samen. 
Voor meer info over de verschillende patiëntenverenigingen: Overzicht patiëntenverenigingen

Sander

OK manager:
Dhr. Sander Martens

Bereikbaarheid:

Via OK-coördinatie: tel.: 011 71 55 80
via secretariaat dagziekenhuis: tel.: 011 71 51 97