Navigeer

Borstvoeding

Borstvoeding

Onze kraamafdeling staat ervoor gekend om haar "Borstvoedingsvriendelijk beleid"; een beleid dat ervan uit gaat om borstvoeding te stimuleren en de ouders te begeleiden met respect voor de keuze van die ouders, een beleid waarbij welzijn en welbevinden van de moeder en kind primeert. Borstvoeding is de ideale manier om uw kindje te voeden. Borstvoeding geven is niet moeilijk. Geef jezelf en je baby de tijd om te oefenen en te leren. Je kan op je lichaam vertrouwen. Moedermelk bevat waardevolle voedings- en afweerstoffen die uw baby nodig heeft voor zijn/haar groei, ontwikkeling en gezondheid.

Ook mama’s profiteren van het geven van borstvoeding (sneller herstel, sneller gewichtsverlies, sterke band met de baby, …). Bovendien is borstvoeding gratis, altijd beschikbaar en altijd op de juiste temperatuur.

Het vroedvrouwenteam staat voor je klaar om je hierbij te ondersteunen en te helpen ...

Wist je dat!

  • We de baby zo snel mogelijk, binnen het eerste uur aanleggen, om de borstvoeding te bevorderen. Tevens ligt de baby met zijn blote huid op de blote huid van de mama. Skin to skin houdt tevens de baby lekker warm.
  • Je baby iedere 3 uur moet eten, om je borstvoeding goed op gang te helpen en je baby zo voldoende melk krijgt. Je baby mag ook vaker drinken als hij grote honger heeft.
  • Je de eerste dagen je baby 15 tot 20 minuten per borst moet laten drinken per voeding.
  • Je begint met de borst waar je de vorige voeding bent geëindigd.
  • Je een comfortabele houding moet aannemen om te voeden en je baby met oor-schouder-heup in één lijn legt zodat hij zijn hoofdje niet hoeft te draaien. Hierbij moet je baby met zijn buikje tegen jouw buikje liggen.
  • Je je baby correct moet aanleggen om tepelkloofjes te voorkomen, laat je hier zeker bij helpen door de vroedvrouwen. Wanneer beide lipjes naar buiten zijn gekruld ligt je baby meestal correct aan. Breng de tepel + tepelhof ver genoeg in het mondje. De borst ondersteun je met de volle hand. Maak met uw duim en wijsvinger een C vorm (de C-greep). Beide lipjes van de baby moeten naar buiten gekruld zijn.  Pijn aan de tepels wijst op foutief zuigen, meestal zuigt de baby dan enkel op uw tepel.