Navigeer

Informed consent of geïnformeerde toestemming

Geïnformeerde toestemming of informed consent

'Informed consent' betekent in de eerste plaats dat de arts de patiënt op een begrijpelijke en zo volledig mogelijke wijze informeert over de voorgestelde behandeling, procedure, onderzoeken met de voordelen, nadelen, alternatieven en relevante risico’s. Onder behandeling worden alle medische verrichtingen verstaan die de arts uitvoert, inclusief onderzoek en nazorg.

Volgens de Wet op de Patiëntenrechten heb je als patiënt, het recht op informatie over je gezondheidstoestand en over de voorgestelde behandeling.

Om aan deze voorwaarden te voldoen, zal de zorgverlener je een ‘geïnformeerde toestemming’ of ‘informed consent’ vragen. Dit betekent dat de zorgverlener jou of je  vertegenwoordiger volledig informeert over de voorgestelde procedures, behandelingen en onderzoeken. Nadat je deze informatie gekregen hebt, vragen of u toestemming geeft om deze op te starten.

In dringende situaties waarbij geen toestemming gevraagd kan worden, zal de zorgverlener steeds handelen in het belang van de gezondheid van de patiënt. De patiënt zal geïnformeerd worden van zodra dit mogelijk is.

Als patiënt heb je het recht om de toestemming voor een tussenkomst te weigeren of in te trekken. Het weigeren of intrekken van toestemming wordt schriftelijk vastgelegd en toegevoegd aan het patiëntendossier. De zorgverlener zal je informeren over de gevolgen van de eventuele weigering of intrekking van de toestemming.

Wees daarom betrokken bij je behandeling, procedure of onderzoek en vraag actief bijkomende informatie aan de arts of zorgverlener indien je nog vragen hebt.

Voor meer info kan u ook terecht bij de ombudsdienst