Navigeer

Waarom preoperatieve raadpleging

 

In voorbereiding van deze opname organiseert het secretariaat van de chirurg een preoperatieve raadpleging bij de verpleegkundige en indien nodig ook bij de anesthesist.
De doelstelling van een preoperatieve raadpleging is een goede, volledige en kwaliteitsvolle voorbereiding op geplande ingrepen te garanderen met voldoende oog voor het informeren en begeleiden van de patiënten. We verzamelen de nodige medische informatie, zodat je als patiënt in alle veiligheid de ingreep kunt ondergaan. Wanneer nodig, worden aanvullende onderzoeken uitgevoerd. Deze worden indien mogelijk op het zelfde moment ingepland. Daarom vragen wij aan elke patiënt om reeds vooraf het opnamemapje met belangrijke formulieren zoals het ‘opnameformulier’ met het luik thuismedicatie en het ‘Informed consent’ in te vullen en mee te brengen.

Het preoperatief dossier wordt op de raadpleging verder aangevuld en we overlopen ook je huidige thuismedicatie. Het is namelijk van groot belang dat we weten welke medicatie je dagelijks thuis inneemt. Op basis van deze gegevens krijg je als patiënt advies omtrent jouw medicatie en het nuchter zijn.
Het is ook belangrijk dat je al jouw resultaten van de préoperatieve onderzoeken die bij de huisarts  zijn uitgevoerd meeneemt naar de raadpleging.

Voor wie?

Patiënten waarbij een heelkundige ingreep wordt gepland en aansluitend preoperatieve onderzoeken nodig zijn, afhankelijk van het type ingreep, jouw medische voorgeschiedenis en huidige thuismedicatie. Patiënten die geen thuismedicatie nemen, geen medische voorgeschiedenis hebben, geen preoperatieve onderzoeken nodig hebben en geen grote ingreep krijgen worden niet uitgenodigd op een preoperatieve raadpleging.

Het is heel belangrijk dat we beschikken over de volledige
en correcte informatie om alle risico's verbonden aan
de operatie te evalueren zodat je operatie in alle veiligheid
kan doorgaan!