Navigeer

Handhygiëne

Onze handen zijn drager van miljoenen microben. De meeste hiervan zijn onschuldig, sommigen echter kunnen schadelijk zijn. Als de handen van zorgverleners niet zuiver zijn tijden de patiëntenzorg, kunnen ziekteverwekkende microben overgedragen worden.

Eenvoudige maatregelen kunnen de verspreiding en overdracht van microben tegengaan. Strikte handhygiëne is een doeltreffende manier om zorginfecties te vermijden.

Binnen het Sint-Franciscusziekenhuis hechten wij veel belang aan een goede handhygiëne. Onze zorgverleners worden dagelijks gestimuleerd om op een correcte manier hun handen te wassen
en/of te ontsmetten. In het ziekenhuismilieu geniet handontsmetting de voorkeur.

Voor een correcte handhygiëne moeten artsen, verpleegkundigen, zorgkundigen, paramedisch personeel en andere zorgverleners aan enkele basisvereisten voldoen:

Basisvereisten  

  • Geen ringen, polshorloges, armbanden en andere juwelen ter hoogte van de handen en polsen/onderarmen dragen
  • Kortgeknipte en zuivere nagels
  • Geen nagellak en geen kunstnagels
  • Korte mouwen

 

Hoe kan je ons hiermee helpen?

Niet alleen zorgverleners, maar ook jijzelf als patiënt of bezoeker heeft baat bij een goede handhygiëne. Als bezoeker ontsmet je je handen voor en na je bezoek. Als patiënt was je je handen met water en zeep voor elke maaltijd, na het snuiten van de neus of hoesten/niezen in de handen en na toiletgebruik. Want ook jij kunt via je handen ziekteverwekkers overdragen op andere personen. Maar je kan ook zelf een infectie oplopen. Durf ons dus zeker steeds aan onze handhygiëne te herinneren. Durf gerust te vragen of de zorgverlener de handen heeft ontsmet. Laat ook gerust blijken dat je het waardeert als de handhygiëne correct wordt toegepast. Op deze manier ondersteunen we elkaar in een zorgzaam beleid om ziekenhuisinfecties tegen te gaan.

 

Techniek