Navigeer

TENS

TENS staat voor Transcutane Elektrische (Nerve) zenuw Stimulatie. Het is een eenvoudige, niet invasieve of niet ingrijpende behandeling die gebruikt wordt voor pijnbestrijding.

De manier waarop wij pijn in ons lichaam voelen, verloopt als volgt: vanuit een pijnlijke plaats worden er elektrische prikkels via het ruggenmerg naar de hersenen geleid. Deze voortgeleiding wordt door TENS geblokkeerd met behulp van elektrische stimulatie. Het TENS apparaat is een toestel dat zachte elektrische stroom opwekt en op die manier de pijn vermindert.

Vooraleer je naar een TENS consultatie komt, ben je al bij een arts geweest die je doorgestuurd heeft voor een TENS behandeling. 

Een volledige TENS behandeling omvat drie raadplegingen die over één tot enkele weken gespreid worden zodat je thuis het toestel gedurende een bepaalde periode kan testen. Tijdens de consultatie zal de pijnverpleegkundige de optimale plaats opzoeken waar de elektroden aangebracht zullen worden. Deze plaats staat in verbinding met je pijnlijke zone. Daarna zal het TENS toestel aangelegd worden. Je krijgt de nodige informatie zodat je het toestel ook thuis kan gebruiken. 

Je dient niet nuchter te zijn voor de consultatie. Je mag je medicatie verder innemen. Rijden met de auto mag enkel als je het toestel uitzet.