Navigeer

Partnerziekenhuis Congo

Sinds 2005 engageert het Sint-Franciscusziekenhuis zich bij de Niet Gouvernementele Organisatie MEMISA voor een samenwerking onder de vorm van een partnership met een Congolees ziekenhuis. Deze samenwerking  'ZIEKENHUIS VOOR ZIEKENHUIS' kreeg vorm in een overeenkomst die inmiddels in 2010 en 2015 telkens met 5 jaar werd verlengd.

In de door MEMISA gesteunde zones staan opgeleide Congolese medewerkers ter plaatse in voor opleiding, begeleiding en toezicht. Jaarlijks krijgt het Sint-Franciscusziekenhuis een verslag vanuit de gezondheidszone waarin activiteiten en financiële gegevens gerapporteerd worden.

Tweejaarlijks krijgt het ziekenhuis de kans enkele personen naar Congo te sturen voor een inleefreis. Vanuit het SFZ werd deelgenomen aan deze inleefreizen in 2007, 2010 en 2015.

De voorbije jaren zorgt een werkgroep van vrijwilligers voor voldoende initiatieven om de gevraagde middelen bijeen te krijgen. Onder de naam 'Heusdenzolderfietstnaarcongo' startte een aantal fietsactiviteiten op het Circuit Zolder in samenwerking met de gemeente Heusden-Zolder, handelaars – scholen – sportverenigingen uit de gemeente en omgeving. Verder organiseerde wij onder meer voetbalcompetities, Kerstconcert, kunstverkoop met aperitiefconcert, spaghettidagen samen met de kunstkring Koersel, wafelenbak en drinkgelag bij gelegenheid van de 'Dag van de Zorg', aanwezigheid op de kerstmarkt in Koersel, reisverslagen met wijnproeverij, sportieve initiatieven vanuit de dienst kinesitherapie en rekenen wij ook op steunbijdragen van organisaties en privépersonen...

Naast deze activiteiten, met als doel geldinzameling, is ook het informatieve aspect van groot belang Via postercampagnes en het verspreiden van informatiefolders worden info-campagnes georganiseerd. De focus voor MEMISA ligt hoofdzakelijk op medisch begeleide zorg voor moeder en kind.

Vrijwilligers zijn steeds welkom. Ook een financiële bijdrage met fiscale aftrekmogelijkheid vanaf 40 euro is mogelijk op het bankrekeningnummer: BE79 8805 7923 4133 .

Meer info: www.memisa.be             info-folder: Ons partnerziekenhuis

De controle op de aanwending van de verleende steun gebeurt op een efficiënte en effectieve wijze door de Belgische en Congolese medewerkers van Memisa en focust zich op volgende domeinen:

  • De betere gezondheidsopvoeding van de plaatselijke bevolking en de beroepsopleiding van artsen en andere ziekenhuismedewerkers is een noodzakelijke vereiste voor het welslagen en voortzetten van dit project.
  • Door financieel bij te dragen aan de infrastructuur en uitrusting bestemd voor het onderhoud of de uitbreiding ervan: energievoorziening, gebouwen, sanitair etc.
  • Door geldelijke middelen te voorzien voor de aankoop van testmateriaal en medicatie.
  • Door wetenschappelijke literatuur te schenken of de kosten te dragen voor  de medische bibliotheek en opleiding.
  • Door op een beperkte wijze bij te dragen aan de personeelskosten wanneer de Congolese staat in gebreke blijft.