Navigeer

Hoe kan ik me voorbereiden op de bevalling

Bij binnenkomst op de verloskamer wordt gecontroleerd of de arbeid begonnen is. Dit kan door middel van een vaginaal onderzoek en/of het aanleggen van de monitor om de weeën te beoordelen. De monitor beoordeelt eveneens de conditie van je baby.

De vroedvrouw helpt de zwangere doorheen de moeilijke momenten tijdens de arbeid.  Ook de partner wordt betrokken bij het arbeidsproces. De vroedvrouw stelt verschillende houdingen, ademhalings-en massagetechnieken voor.  Zijn er vragen of onzekerheden, meld deze bij je vroedvrouw. Gedurende de hele arbeid kan je beroep doen op haar. Zij zal het welzijn van moeder en kind professioneel bewaken en de gynaecoloog of kinderarts verwittigen waar nodig.

Wanneer begint de bevalling?

Vooraleer je mag beginnen te persen, moet de ontsluiting 10cm zijn. Dit gaat meestal gepaard met persdrang. Wanneer je een epidurale verdoving hebt, kan deze persdrang soms uitblijven. Dan geeft de vroedvrouw aan wanneer je moet persen.

Onmiddellijk na de geboorte  (skin – to – skin, placenta): Na de geboorte van de baby wordt deze naakt op het bovenlichaam van de mama gelegd. Dit lichaamscontact noemen we 'skin to skin'. De lichaamswarmte van de mama is ideaal om de baby op temperatuur te houden. Deze komt immers van een omgeving van +/-37°C. Baby’s huid wordt gekoloniseerd door de huidflora van de moeder, wiens moedermelk hiervoor antistoffen bevat. Moeders geur en hartslag creëren rust voor de baby. Een ideale start voor nieuw leven.

Ondertussen laat de gynaecoloog de placenta geboren worden en hecht de knip.

Na de bevalling blijf je nog 2 uur in de arbeidskamer. Jullie kunnen samen rustig even bekomen en genieten van de eerste ogenblikken. Je wordt er medisch bewaakt en bijgestaan bij de eerste voedingsmomenten van jullie baby. Na deze periode word je opgefrist en kan je je intrek nemen in je kraamkamer.

Als de bevalling niet spontaan begint of als de vermoedelijke bevallingsdatum met 10 dagen overschreden wordt, kan de gynaecoloog beslissen om de bevalling in te leiden.

dit kan op verschillende manieren:

  • Tabletje dat vaginaal wordt ingebracht om de weeën op te wekken
  • Een infuus met medicatie die de weeën op gang brengt
  • Het kunstmatig verbreken van de vliezen als je ontsluiting hebt
  • Het vaginaal plaatsen van een ballonsonde om ontsluiting te creëren.