Navigeer

Colpo cysto defaecografie (CCD)

Wat?

Colpo-cysto-defaecografie is een onderzoek  waarbij zowel het laatste deel van de dikke darm (rectum), de blaas als de vagina gevuld wordt met een contrastproduct met als doel de functie van de bekkenbodem te beoordelen ( met betrekking tot plas- en stoelgangsproblemen). 


Voorbereiding:

Dit onderzoek gebeurt enkel op afspraak.
Geen specifieke voorbereiding. Indien je recent een ander contrastonderzoek gehad hebt, moet je dit melden voor de aanvang van het onderzoek.
Het betreft een onderzoek met een contrastproduct, waardoor het héél belangrijk is vooraf goed te melden of je allergisch bent voor verschillende stoffen, medicatie neemt voor allergie of astma hebt.
Indien je (mogelijk) zwanger bent, moet dit voor het onderzoek gemeld worden.
 

Verloop van het onderzoek:

De verpleegkundige geeft je richtlijnen over welke kledij en juwelen je moet uitdoen en bezorgt je een aangepast schortje.
Het eerste deel van het onderzoek bestaat uit het toedienen van het contrastproduct:

  • Je dient 1 uur voor het onderzoek aanwezig te zijn om bariumpap te drinken om de dunne darm aan te kleuren.
  • De blaas wordt gevuld met een jodiumhoudend contrastproduct, door middel van een blaassonde.
  • Het laatste deel van de dikke darm wordt met behulp van een sonde via de anus gevuld met vaste bariumpap.
  • De vagina wordt eveneens met een fijne sonde gevuld met een bariumoplossing.

Wanneer alle contraststoffen zijn ingebracht in de 3 compartimenten, mag de patiënt op de linkerzijde gaan liggen met een meetlatje tussen de billen. Dan worden er foto’s genomen in drie condities: ontspannen toestand, opspannen en tenslotte tijdens het drukken - persen.
Tijdens de RX-opnamen mag je niet ademen of niet bewegen.
Daarna worden alle sondes verwijderd en wordt de tafel verticaal gekanteld. Je neemt zijdelings plaats op de toiletpot en de 3 bovengenoemde opnamen worden nog eens herhaald. Daarna wordt gevraagd om stoelgang te maken (alles uitduwen) en alles uit te wateren.

Het onderzoek is niet pijnlijk, enkel ongemakkelijk en duurt ongeveer 30 minuten.
De stoelgang is nadien wit gekleurd. Het bariumcontrast kan neiging tot constipatie veroorzaken. Veel drinken na het onderzoek is wenselijk om de stoelgang te bevorderen.
Er kan na het onderzoek eveneens nog beperkt verlies van barium via de vagina optreden.