Navigeer

RX Urinewegen

Wat?

Bij dit onderzoek van de nieren, urinewegen en eventueel de blaas wordt door middel van
een jodium-houdend contrastproduct het verloop van de nieren tot aan de blaas zichtbaar gemaakt.
 

Voorbereiding:

Dit onderzoek gebeurt enkel op afspraak.
De dag van de afspraak moet je 4 uur voor het onderzoek nuchter blijven.
Dit onderzoek gebeurt met een contrastproduct, daarom is het héél belangrijk vooraf
goed te melden of je allergisch bent voor contraststoffen.
Indien je (mogelijk) zwanger bent, moet dit voor het onderzoek gemeld worden!
 

Verloop van het onderzoek:

De verpleegkundige geeft  richtlijnen over welke kledij en juwelen je moet uitdoen (ondergoed mag je aanhouden). Net voor het onderzoek zal men je vragen om te gaan plassen (de blaas moet leeg zijn).
Daarna ga je op de RX-tafel liggen en wordt er 1 RX overzichtsfoto genomen.
De verplegende zal een elleboogader aanprikken, waarna de radioloog een jodiumhoudend contrast-product zal inspuiten (soms laat men het contrastproduct indruppelen). Tijdens het inspuiten kan je een warmtegevoel krijgen over het hele lichaam, vooral ter hoogte van de hals en de onderbuik. Sommigen krijgen het gevoel te moeten plassen, anderen krijgen een bittere smaak in de mond. Al deze gewaarwordingen zijn normaal en zonder gevolg en zullen na enkele minuten ook spontaan verdwijnen.
Na de inspuiting worden met tussenpauze meerdere opnamen gemaakt van de nieren, de urineleiders en de blaas. Tijdens elke opname zal je gevraagd worden niet te bewegen en niet te ademen.
Op vraag van uw arts worden eventueel nog bijkomende blaasfoto’s en/of foto’s tijdens het plassen genomen. Om dit uit te voeren moet de blaas wel goed gevuld zijn. Hiervoor is het soms nodig om te wachten tot de blaas goed gevuld is met het contrastproduct.

Het onderzoek duurt meestal een half uur. Moeten er echter nog blaasopnamen genomen worden, dan kan dit 1 tot 2 uren duren, inclusief de wachttijd en afhankelijk van de snelheid van de blaasvulling.
Na het onderzoek mag je extra water drinken om de nieren goed te spoelen, tenzij je nuchter moet blijven voor een verdere behandeling/onderzoek of om medische redenen niet veel mag drinken.

Buiten de prik voor de inspuiting en het warmtegevoel dat snel verdwijnt, zal je niet veel ongemak ondervinden.
Gelieve te vermelden indien je gekend bent met een aneurysma van de aorta abdominalis of buikslagader, zodat compressie in dit geval moet worden vermeden.