Navigeer

CT

Wat?

Een CT-scanner (Computerized Axial Tomography, CAT-scan of kortweg CT) maakt gebruik van röntgenstralen om dwarsdoorsneden van het lichaam te maken. Het toestel heeft de vorm van een korte cilinder met een brede opening (gantry). Het toestel is in staat om in enkele seconden het volledige lichaam te scannen. Omwille van de open structuur en de korte scantijd is er dus geen belemmering voor patiënten met claustrofobie. Voor sommige indicaties is het nodig om in meerdere fasen te scannen doch de totale duur van het onderzoek blijft steeds beperkt.


 

Voorbereiding:

Dit onderzoek gebeurt steeds op afspraak en uiteraard enkel op aanvraag van je arts.

Indien je mogelijk zwanger bent, wordt het onderzoek best uitgesteld of vervangen door een andere onderzoeksmethode, uiteraard in overleg met de aanvragende arts of je radioloog. vermeld dit steeds alvorens je de onderzoeksruimte betreedt.


Je moet nuchter zijn indien het onderzoek met intraveneus (via een ader in de arm) contrast wordt uitgevoerd: niet eten, niet drinken en niet roken minstens 4 uur voor het onderzoek.

Volgende onderzoeken gebeuren zonder intraveneus contrast en hiervoor dien je niet nuchter te zijn:

  • CT sinussen
  • CT boven- en onderkaak
  • CT skelet/wervelzuil
  • CT urinewegen ( enkel bij vermoeden van nierstenen )
  • CT hersenen ( tenzij voor zeer specifieke indicaties )

Heb je ooit een allergische reactie gekregen na een ct-scan met contrastvloeistof? Breng dan de verpleegkundige hiervan op de hoogte. Toon in voorkomend geval ook het document met het type reactie en de naam van het toegediende product.

Neem je dagelijks medicatie voor allergie of astma, of ben je allergisch voor een groot aantal stoffen? Vermeld dit dan zeker op het vragenformulier dat je voorafgaand aan het onderzoek hebt gekregen. de radioloog zal uw specifieke situatie beoordelen en eventueel beslissen om het onderzoek te vervangen of pas uit te voeren na een specifieke anti-allergische voorbereiding.

Voor een CT van de buik dient men meestal 1 uur vooraf 1 liter contrastvloeistof (water met Telbrix gastro) te drinken. Dit product heeft een sinaasappelsmaak. In geselecteerde gevallen kan het nodig zijn om contrastvloeistof of water langs anale weg toe te dienen ( contrastlavement).

Een Virtuele Coloscopie vergt een speciale voorbereiding met een restenarm dieet en laxeermiddelen.

 

Verloop van het onderzoek:

De verpleegkundige geeft richtlijnen over de kledij die moet verwijderd worden (meestal de streek rondhet te onderzoeken lichaamsdeel). Je  wordt comfortabel op de onderzoekstafel geïnstalleerd (meestal in rugligging). De onderzoekstafel wordt dan doorheen de grote opening (Gantry) van de CT-scanner geschoven. 
Bij aanvang worden er 2 overzichtsopnamen gemaakt, vervolgens worden de dwarsdoorsneden van het te onderzoeken lichaamsdeel genomen.Tijdens de opnamen wordt er gevraagd om de adem enkele seconden in te houden en niet te bewegen.

Als er een probleem is, kan je dit rustig melden. Via een intercomsysteem sta je rechtstreeks in
contact met de verpleegkundigen.

Indien er een intraveneuze contraststof wordt ingespoten, kan je een warmtegevoel ervaren over
het ganse lichaam, vooral rond hals en buikstreek. Dit gevoel verdwijnt spontaan na enkele minuten.
Tevens kan er in zeldzame gevallen een gevoel van misselijkheid optreden.

Na het onderzoek word je begeleid door de verpleegkundige die het infuus zal verwijderen ( in voorkomend geval ).

De beelden zijn onmiddellijk ter beschikking van de radioloog die na een grondige studie het resultaat zo snel mogelijk bezorgt aan je arts.