Navigeer

Oncologische revalidatie

Kanker is een ingrijpende ziekte waarbij de behandeling veel vraagt van de patiënt op lichamelijk, emotioneel, familiaal en sociaal vlak. Dit heeft zijn invloed op de levenskwaliteit en het algemeen welzijn.

Tijdens de behandeling kan men ongemakken ervaren maar ook na de behandeling maken klachten zoals vermoeidheid, verminderde conditie, ... het oppakken van de draad naar het actieve leven niet vanzelfsprekend.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kan fysieke activiteit je helpen om die ongemakken tegen te gaan.

Het oncologisch revalidatieprogramma beoogt je levenskwaliteit en functioneren te verbeteren.

Uitgebreide info over kanker kan terugvinden op de www.komoptegenkanker.be

Onco reva

Aanmelden

Wens je tijdens of na je behandeling deel te nemen aan het programma, bespreek dit dan eerst met je behandelend arts. Die kan je doorverwijzen naar de fysisch geneesheer. Samen evalueren we of je met het programma kan starten.
 

Programma

Gedurende 10 weken volg je twee keer per week één uur fysieke training in groep. Deze training omvat conditietraining en spierversterkende oefeningen, en gebeurt onder begeleiding van een kinesitherapeut.

De reeks wordt gestart en afgesloten met een individuele testing. Dit houdt een 6-minuten-wandeltest en het meten van hand- en beenspierkracht in.

Naast de fysieke trainingen, worden er ook themabijeenkomsten voorzien. Tijdens deze bijeenkomsten worden er tips en informatie gegeven over bepaalde thema's in relatie tot kanker. Tijdens deze samenkomsten is er ook ruimte voor je eigen inbreng en de mogelijkheid om contact te zoeken met lotgenoten, met hen een gesprek aan te gaan of hen vragen te stellen. Ook je partner of naaste is welkom.
 

Frequentie, data en uren

Fysieke trainingen: tweemaal per week, van 09u45 tot 10u45.

Themabijeenkomsten: data worden meegedeeld bij de start van het programma.

 

Praktische afspraken

  • Je draagt best dichte schoenen en kledij waarin je makkelijk kan bewegen
  • Je mag een handdoek meebrengen
  • Er bevindt zich een waterfonteintje in de oefenzaal
     

Voor de oncologische revalidatie kan je bij het secretariaat terecht. Heb je andere oncologische vragen, kan je terecht bij het oncologisch support team (OST).