Navigeer

Pulmonaire revalidatie

Patiënten met een diagnose COPD - Chronisch Obstructief Longlijden - hebben baat bij longrevalidatie. De meeste patiënten ondervinden al geruime tijd kortademigheid, geraken snel vermoeid en worden daardoor beperkt in hun dagelijks functioneren.

Om frequente opstoten en ziekenhuisopnamen te verminderen en om deze vicieuze cirkel te doorbreken, is revalidatie aan te raden. In het algemeen zal je na de revalidatie de dagelijkse activiteiten gemakkelijker kunnen uitvoeren en op een positievere manier kunnen omgaan met je ziekte.

Team

Wekelijks vindt een teamoverleg plaats.

Pneumologen: Dr. Ruud van Puijenbroek, Dr. Tanya Kluyt, Dr. Katrien Morias
Revalidatiearts: Dr. Bert Jennes
Kinesisten: Liesbet De Backer, Ellen Luts, Magalie Beliën
Ergotherapeut: Hilde Theunis, Lotte Knoops
Sociaal werker & Tabakoloog: Ellen Wendt
Psycholoog: Liselotte Rayen
Diëtist: Annelies Van Leuffelen

Aanmelden

Indien de longarts je doorverwezen heeft voor pulmonaire revalidatie, kan je contact opnemen met ons secretariaat.

Je krijgt dan een afspraak voor een individuele testing bij de kinesist en een intakegesprek bij de sociaal werker. Tijdens dit gesprek wordt je verdere planning samengesteld.

Programma

Vooraleer je met de training begint, word je getest. Op basis van testresultaten wordt er een persoonlijk trainingsschema opgesteld. De trainingssessies vormen het grootste deel van het revalidatieprogramma. De kinesist begeleidt je tijdens deze sessies.

De training omvat:

  • duur- of intervaltraining op de fiets en de loopband
  • spierversterkende oefeningen

Het multidisciplinair programma omvat meer dan enkel de trainingssessies:

Iedereen die de longrevalidatie wenst aan te vatten komt op intakegesprek bij de sociaal werker. Deze longaandoening kan voor jou en je familie emotionele, praktische en administratieve moeilijkheden met zich meebrengen. De sociaal werker van het team bekijkt samen met jou hoe zij jou en je familie hierbij kan helpen om het leven aangenamer te maken.
Voor meer informatie, klik hier.

Iedereen krijgt bij de start van deze revalidatie een individueel gesprek aangeboden bij de ergotherapeute. De ergotherapeut(e) evalueert samen met jou welke impact dit longlijden heeft op het uitvoeren van het dagelijks handelen. Hierbij krijg je tips i.v.m. de werkwijze, de juiste werkhouding en het werktempo. Ook stellen we mogelijke hulpmiddelen voor.

Iedereen krijgt bij de start van de revalidatie een individueel gesprek aangeboden bij de psycholoog. De psycholoog ondersteunt je in het stellen van gedrag dat je gezondheid en welzijn bevordert. Er is ook de mogelijkheid tot ondersteuning en informeren van je partner en gezinsleden. Bij de diagnose COPD maakt je familie immers ook een aanvaardingsproces door.
Voor meer informatie, klik hier.

Dankzij de aanwezigheid van een tabakoloog in het team, is er de mogelijkheid om begeleid te worden bij het stoppen met roken. Roken is immers één van de belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van een chronische longaandoening.
Voor meer informatie, klik hier.

Het lichaamsgewicht speelt een grote rol bij ons uithoudingsvermogen en ons welbevinden. Indien gewenst, kan je steeds beroep doen op de diëtiste.
Voor meer informatie, klik hier.

Frequentie, data en uren

In normale omstandigheden duurt het programma 6 maanden. De eerste 3 maanden verlopen aan een frequentie van 3x per week, om na een nieuwe spierkrachtmeting over te gaan naar 2x per week.

Eén trainingssessie duurt 60 minuten.

In onderstaande tabel, een overzicht van de uren waarop longrevalidatie plaatsvindt:

Maandag 12u30 13u45 15u00
Dinsdag 12u30 13u45 15u00
Woensdag 12u30 13u45 15u00
Donderdag 12u30 13u45 15u00
Vrijdag 12u30 13u45 15u00

 

Praktische afspraken

  • je draagt best dichte schoenen en kledij waarin je makkelijk kan bewegen
  • gelieve zelf drinkwater mee te brengen
  • kom 15 minuten vóór aanvang zodat je, indien nodig, nog een rustpauze kan nemen in de inkomhal.
  • uit respect voor de privacy van iedere patiënt zijn de revalidatieruimten alleen toegankelijk voor patiënten.